Quantcast
Channel: Oreibasia.gr - forum
Viewing all 459 articles
Browse latest View live

Αγνοούμενοι ορειβάτες στο Έβερεστ

$
0
0
Σύμφωνα με δημοσίευμα του associated press, το οποίο επικαλείται πηγές από τις αρχές του Νεπάλ, υπάρχουν πέντε αγνοούμενοι ορειβάτες στο Έβερεστ λόγω χιονοστιβάδας, που σαρώνει το όρος.

Ομάδες διάσωσης ήδη ετοιμάζονται για να βρεθούν στο σημείο, ενώ καθ' οδόν βρίσκεται και ένα ελικόπτερο.

Εκτός από τους αγνοούμενους υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.

Πηγή: enikos.gr

trail tracking με κινητό τηλέφωνο

$
0
0
Ξέρει κανείς από το everytrail για android? είπαμε να είναι απλό στη χρήση, αλλά το καναν τόσο απλό που δεν βλέπω να έχει βασικές λειτουργίες...από ό,τι βλέπω όλα γίνονται Online.. μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αυτό το πρόγραμμα για να φορτώσει ένα αρχείο gpx ως route και να το έχει μαζί του στη διαδρομή για να βλέπει που βρίσκεται;

χρησιμοποιούσα ως τώρα το oruxmaps αλλά με το τελευταίο update έφυγε η δυνατότητα να χρησιμοποιείς δορυφορική φωτογραφία από το google earth.

Τοξικός παράδεισος: φυτά δολοφόνοι σε κήπους και μπαλκόνια

$
0
0
Φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες βρέθηκαν σε καλλωπιστικά φυτά πουπωλούνται στην Ευρώπη

More...

Τοξικός παράδεισος σε κήπους και μπαλκόνια

$
0
0
Συγκεκριμένα επικίνδυνα φυτοφάρμακα απειλούν τις μέλισσες και την τροφή μας. Η Greenpeace πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις σε καλλωπιστικά φυτά, σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Το 79% των φυτών που αναλύθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Περίπου τα μισά από τα δείγματα, περιείχαν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που υπόκεινται σε μερική απαγόρευση στην Ευρώπη. Κάποια δείγματα περιείχαν παράνομα φυτοφάρμακα. Από τα 9 ελληνικά δείγματα, τα 8 περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων[1]. Αυτά τα φυτά, όταν τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν απειλή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών και της γεωργικής παραγωγής, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες.
Η έκθεση της Greenpeace «Τοξικός παράδεισος: φυτά δολοφόνοι σε κήπους και μπαλκόνια - Φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες σε καλλωπιστικά φυτά που πωλούνται στην Ευρώπη»[2] καταδεικνύει την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες στον τομέα της φυτοκομίας. Τα φυτά που αναλύθηκαν αγοράστηκαν από φυτώρια, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και περιλάμβαναν περισσότερα από 35 δημοφιλή είδη, όπως η βιολέτα, η καμπανούλα και η λεβάντα, τα οποία ελκύουν τις μέλισσες.
Περίπου το 98% των δειγμάτων περιείχε ένα μεγάλο αριθμό από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, με μόλις το 2% να μην περιέχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Σε πολλά δείγματα ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά φυτό. Σε 68 φυτά βρέθηκαν εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες (79% των δειγμάτων). Στα μισά περίπου δείγματα, βρέθηκαν τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση έχει περιοριστεί στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση των μελισσών σε αυτά[3]. Επιπλέον, 12 φυτά (14% των δειγμάτων) περιείχαν φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στην Ε.Ε., ανάμεσά τους δύο που είναι τοξικά για τις μέλισσες.
Αυτά καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας[4] και την ανάγκη σχετικών ελέγχων ως προς την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin. Είναι επίσης απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά στους ισχύοντες περιορισμούς με την απαγόρευση της χρήσης τους και στα θερμοκήπια. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε στη γεωργία αλλά ούτε και στη φυτοκομία.
«Τα καλλωπιστικά φυτά, εν αγνοία μας, μετατρέπονται σε φυτά-δολοφόνους για τις μέλισσες. Η μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων δεν επαρκεί για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις μέλισσες. Πρέπει άμεσα τα φυτοφάρμακα αυτά να απαγορευτούν ολοκληρωτικά και να υπάρξει μία στροφή προς την οικολογική γεωργία και φυτοκομία»,
δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Οι αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης έρευνας «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σεκηρήθρα γύρης (ψωμίμέλισσας) και γύρη από συλλέκτεςγύρης από μελιφόρεςμέλισσες (apis mellifera) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες»[5], η οποία αναφέρεται στη ρύπανση με φυτοφάρμακα της γύρης που μεταφέρουν στην κυψέλη οι εργάτριες μέλισσες.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη:

  • Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin στην Ελλάδα.
  • Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.


  • Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: 1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, 2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, 3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη-χημικές πρακτικές.


  • Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.


Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Αναλυτικά τα αποτελέσματα από τα ελληνικά δείγματα:
Στην Ελλάδα λήφθηκαν 9 δείγματα από 9 διαφορετικά φυτά. Τα φυτά αγοράστηκαν από 5 διαφορετικά φυτώρια εντός της Αττικής. Σε 8 από τα 9 δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και σε 7 ανιχνεύθηκαν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες (Imidacloprid σε 5 δείγματα, Deltamethrin σε 2 δείγματα και Chlorpyrifos σε 1 δείγμα). Μόνο σε ένα από τα δείγματα δεν ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ενώ τα υπόλοιπα 8 περιείχαν από 1 έως 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα.
Στα ελληνικά δείγματα ανιχνεύθηκαν 3 από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πανευρωπαϊκά σε φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα βρέθηκε Deltamethrin σε συγκέντρωση 1118 μg/kg, σε άλλο δείγμα βρέθηκε Pyridaben σε συγκέντρωση 2758 μg/kg και σε άλλο δείγμα βρέθηκε Methamidophos σε συγκέντρωση 247 μg/kg. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Methamidophos δεν είναι καταχωρημένο για χρήση στην Ε.Ε. (EUPD 2014). Είναι η μία από τις δύο δραστικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στα ελληνικά δείγματα και δεν είναι καταχωρημένη για χρήση στην Ε.Ε. Η δεύτερη είναι η ουσία Endosulfan που επίσης ανιχνεύθηκε σε ελληνικό δείγμα.

[2]

More...

Τοξικός παράδεισος σε κήπους και μπαλκόνια

$
0
0
Επικίνδυνα φυτοφάρμακα απειλούν τις μέλισσες και την τροφή μας. Η Greenpeace πραγματοποίησε εργαστηριακές αναλύσεις σε καλλωπιστικά φυτά, σε 10 ευρωπαϊκές χώρες -και στην Ελλάδα- και τα αποτελέσματα κρούουν τον κώδωνα κινδύνου. Η έκθεση της Greenpeace «Τοξικός παράδεισος: φυτά δολοφόνοι σε κήπους και μπαλκόνια - Φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες σε καλλωπιστικά φυτά που πωλούνται στην Ευρώπη» καταδεικνύει την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες στον τομέα της φυτοκομίας. Τα φυτά που αναλύθηκαν αγοράστηκαν από φυτώρια, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και περιλάμβαναν περισσότερα από 35 δημοφιλή είδη, όπως η βιολέτα, η καμπανούλα και η λεβάντα, τα οποία ελκύουν τις μέλισσες. Αυτά τα φυτά, όταν τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους αποτελούν απειλή για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές. Για την αποτελεσματική προστασία των μελισσών και της γεωργικής παραγωγής, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε ολική απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες.
Στην Ελλάδα λήφθηκαν 9 δείγματα από 9 διαφορετικά φυτά. Σε 8 από τα 9 δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και σε 7 ανιχνεύθηκαν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και μάλιστα σε 3 από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Ευρώπη.
Το 79% του συνόλου των φυτών που αναλύθηκαν βρέθηκαν να περιέχουν φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. Περίπου τα μισά από τα δείγματα περιείχαν νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που υπόκεινται σε μερική απαγόρευση στην Ευρώπη. Κάποια δείγματα περιείχαν παράνομα φυτοφάρμακα. Περίπου το 98% των δειγμάτων περιείχε ένα μεγάλο αριθμό από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα, με μόλις το 2% να μην περιέχει ανιχνεύσιμα υπολείμματα. Σε πολλά δείγματα ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά φυτό.
Τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίαςκαι την ανάγκη σχετικών ελέγχων ως προς την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin. Είναι επίσης απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά στους ισχύοντες περιορισμούς με την απαγόρευση της χρήσης τους και στα θερμοκήπια. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε στη γεωργία αλλά ούτε και στη φυτοκομία.
«Τα καλλωπιστικά φυτά, εν αγνοία μας, μετατρέπονται σε φυτά-δολοφόνους για τις μέλισσες. Η μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων δεν επαρκεί για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τις μέλισσες. Πρέπει άμεσα τα φυτοφάρμακα αυτά να απαγορευτούν ολοκληρωτικά και να υπάρξει μία στροφή προς την οικολογική γεωργία και φυτοκομία»,
δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη:

  • Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία σχετικά με την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin στην Ελλάδα.


  • Να προβεί στην πλήρη απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.


  • Να προωθήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Μέλισσες, με σκοπό: 1) να παρακολουθείται η υγεία των μελισσών και άλλων επικονιαστών, 2) να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων καθώς και να μειωθεί η χρήση τους, 3) να προωθηθεί η αύξηση της βιοποικιλότητας στη γεωργία και εναλλακτικές, μη-χημικές πρακτικές.


  • Να στρέψει τους οικονομικούς πόρους μακριά από την καταστροφική βιομηχανική γεωργία και να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία.




More...

Δύο λόγια για το Τσερνόμπιλ, 28 χρόνια μετά

$
0
0
Σήμερα συμπληρώνονται 28 χρόνια από το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. Ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία, τις επιπτώσεις του οποίου ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί στην πλήρη του διάσταση: το ραδιενεργό νέφος που απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη επηρέασε και θα εξακολουθεί να επηρεάζει τις ζωές μας με διαφορετικούς τρόπους για αρκετά χρόνια ακόμα.


Η προκλητική έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) που έκανε λόγο για μόλις λίγες χιλιάδες θύματα από το ατύχημα απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα, αφού υποβάθμισε τις έμμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ευρωπαϊκού πληθυσμού από την έκθεση στη ραδιενέργεια. Το 2006 η Greenpeace

More...

Η μαύρη επέτειος για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας

$
0
0
Για τη διαρκή πολιτική κρίση στην Ουκρανία έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία χρόνια και ακόμα περισσότερα τους τελευταίους μήνες. Με αφορμή τη μαύρη επέτειο από το τραγικό ατύχημα της 26ης


Κανένας αναλυτής δεν θα αμφισβητήσει τους ιστορικούς, εθνικούς και κοινωνικούς λόγους

More...

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες

$
0
0
Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν φυτά-δολοφόνους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και κρέμασαν πανό με το μήνυμα «Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες». Η Greenpeace ζητάει από την Bayer να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, καθώς και την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αυτά.

Σε πρόσφατες αναλύσεις που διενήργησε η Greenpeace σε καλλωπιστικά φυτά από την Ελλάδα και άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες, ανιχνεύθηκαν 6 από τα φυτοφάρμακα της Bayer που απειλούν τις μέλισσες. Τα φυτοφάρμακα imidacloprid και clothianidin της Bayer, που ανήκουν στα νεονικοτινοειδή, έχουν τεθεί υπό μερική απαγόρευση στην Ε.Ε. επειδή απειλούν σοβαρά τους πληθυσμούς των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Ενάντια σε αυτή την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων μάλιστα, έχουν ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Bayer και η Syngenta. Από τα υπόλοιπα τέσσερα φυτοφάρμακα της Bayer, τα οποία αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για τις μέλισσες,τα δύο (methamidophos και dichlorvos) δεν είναι καν καταχωρημένα για χρήση στην Ε.Ε!
«Η Bayer όπως και η Syngenta αγωνίζονται με νύχια και με δόντια ενάντια ακόμα και στην αναποτελεσματική, μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Υποστηρίζουν ένα αποτυχημένο βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο που βασίζεται στις μονοκαλλιέργειες και την εντατική χρήση χημικών. Η Greenpeace και εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούν την Bayer και την Syngenta να αποσύρουν από την αγορά τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και να πρωτοπορήσουν προωθώντας εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον»,
δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace ζητάει από την Bayer:

  • Να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες
  • Να αποσύρει την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στα φυτοφάρμακα imidacloprid και clothianidin

Η δράση της Greenpeace έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα, έρχεται την ημέρα που πραγματοποιείται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας στην Κολωνία. Εκεί, εκπρόσωποι μελισσοκόμων από την Ευρώπη και μέλη της Greenpeace ενημερώνουν τους μετόχους της εταιρείας σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη διατροφική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, αντίστοιχη παρουσία υπάρχει και στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας Syngenta, η οποία επίσης πραγματοποιείται επίσης σήμερα στο Μπάζελ της Γερμανίας.



More...

Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες

$
0
0
Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν σήμερα φυτά-«δολοφόνους» έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και κρέμασαν πανό με το μήνυμα «Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες». Η δράση της Greenpeace έρχεται την ημέρα που πραγματοποιείται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας στην Κολωνία, στην οποία επίσης παρευρίσκεται η Greenpeace μαζί με εκπροσώπους μελισσοκόμων από την Ευρώπη. Η Greenpeace ζητάει από την Bayer να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, καθώς και την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αυτά. Σε πρόσφατες αναλύσεις που διενήργησε η Greenpeace σε καλλωπιστικά φυτά από την Ελλάδα και άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες[1], ανιχνεύθηκαν 6 από τα φυτοφάρμακα της Bayer που απειλούν τις μέλισσες.Από αυτά, τα imidacloprid και clothianidin, που ανήκουν στα νεονικοτινοειδή, έχουν τεθεί υπό μερική απαγόρευση στην Ε.Ε. επειδή απειλούν σοβαρά τους πληθυσμούς των μελισσών και άλλων επικονιαστών[2]. Ενάντια σε αυτή την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων μάλιστα έχουν ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Bayer και η Syngenta[3]. Από τα υπόλοιπα τέσσερα φυτοφάρμακα της Bayer, τα οποία αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για τις μέλισσες,τα δύο (methamidophos και dichlorvos) δεν είναι καν καταχωρημένα για χρήση στην Ε.Ε!
«Η Bayer όπως και η Syngenta αγωνίζονται με νύχια και με δόντια ενάντια ακόμα και στην αναποτελεσματική, μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Υποστηρίζουν ένα αποτυχημένο βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο που βασίζεται στις μονοκαλλιέργειες και την εντατική χρήση χημικών. Η Greenpeace και εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούν την Bayer και την Syngenta να αποσύρουν από την αγορά τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και να πρωτοπορήσουν προωθώντας εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον»,
δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace ζητάει από την Bayer:

  • Να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες
  • Να αποσύρει την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στα φυτοφάρμακα imidacloprid και clothianidin

Εκπρόσωποι μελισσοκόμων από την Ευρώπη και μέλη της Greenpeace βρίσκονται στο χώρο όπου πραγματοποιείται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Bayer και ενημερώνουν τους μετόχους της εταιρείας σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη διατροφική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, αντίστοιχη παρουσία υπάρχει και στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας Syngenta, η οποία επίσης πραγματοποιείται σήμερα στο Μπάζελ της Γερμανίας.

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Η περίληψη της έκθεσης βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.greenpeace.org/greece/el/...konia-summary/ Ολόκληρη η έκθεση με αναλυτικά αποτελέσματα http://sos-bees.org/reports/
[2] Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου 2013) για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclorpid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά θέτουν σε" υψηλούς οξείς κίνδυνους " τις μέλισσες (http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130116.htm). Μια σαφής πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ υποστήριξαν την απαγόρευση (http://www.greenpeace.org/greece/el/...-nea-melisses/)
[3] http://www.greenpeace.org/greece/el/...kis-epitropis/


More...

10 Μαΐου έχουμε μελισσογιορτή!

$
0
0
Το Σάββατο 10 Μαΐου, σε περιμένουμε στη μελισσογιορτή μας στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

More...

Δες το video: Δυναμική δράση έξω από τα γραφεία της Bayer στην Αθήνα

$
0
0
Σε πρόσφατες αναλύσεις μας σε καλλωπιστικά φυτά από την Ελλάδα και άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες, ανιχνεύθηκαν 6 από τα φυτοφάρμακα της Bayer που απειλούν τις μέλισσες. Καλούμε την εταιρεία να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και να πρωτοπορήσει προωθώντας εναλλακτικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες!

Με αυτό το μήνυμα βρέθηκαν οι ακτιβιστές μας στα κεντρικά γραφεία της Bayer, ζητώντας από την εταιρεία να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες. ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ εδώ > www.savethebees.gr



More...

Δυναμική δράση ενάντια στο πρώτο πετρέλαιο της Αρκτικής

$
0
0
Δυναμική δράση 80 ακτιβιστών της Greenpeace, ανάμεσα τους και μέλη των Arctic 30, ενάντια στο τάνκερ που μεταφέρει το πρώτο πετρέλαιο που προέρχεται από την Αρκτική.
Χθες το πρωί, περισσότεροι από 80 ακτιβιστές με τα πλοία της Greenpeace Rainbow Warrior III και Esperanza, παρεμπόδισαν το ρωσικό τάνκερ Μιχαήλ Ουλιάνοφ να εκφορτώσει στο Ρότερνταμ, το πρώτο πετρέλαιο που προέρχεται από τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Αρκτικής για λογαριασμό της Gazprom. Ανάμεσα στους ακτιβιστές ήταν και πολλά από τα μέλη των Arctic 30, που πέρασαν πάνω από 2 μήνες στις ρωσικές φυλακές γιατί διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην επικίνδυνη πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της Gazprom στην Αρκτική από την οποία προέρχεται ακριβώς αυτό το πρώτο πετρέλαιο.

Καθώς το τάνκερ εισήλθε στο λιμάνι του Ρότερνταμ, το Rainbow Warrior ελίχτηκε ανάμεσα από το Ουλιάνοφ και την πλατφόρμα εκφόρτωσης εμποδίζοντας την προσάραξη του τάνκερ. Ο καπετάνιος Pete Wilcox

More...

ΒΙΝΤΕΟ: To bee or not to bee?

$
0
0
Χάρη στους Locomondo που μας παραχώρησαν το τραγούδι τους, έχουμε ένα ολοκαίνουριο τραγούδι για τις μέλισσες και χάρη σε όλους εσάς που βοηθήσατε, το ντύσαμε με εκπληκτικές εικόνες! Ευχαριστούμε!Το βίντεοκλιπ είναι έτοιμο και σου το παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά, σε πρώτη μετάδοση!Μοιράσου το με όσους περισσότερους μπορείς και βοήθησέ μας να διαδώσουμε το μήνυμα της προστασίας των μελισσών... μετά μουσικής! #savethebeesΔες παρακάτω το βίντεο του τραγουδιού που έγραψαν οι Locomondo για την προστασία των μελισσών, που καταφέραμε να γυρίσουμε χάρη στην πολύτιμη υποστήριξή σας.

Επόμενη δράση μας: το Σάββατο 10 Μαΐου, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης". Διοργανώνουμε μελισσογιορτή με μουσική από το συγκρότημα ΜΕΛΙSSES, πικ-νικ και πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Μία από αυτές είναι και η δημιουργία ενός πολύχρωμου κήπου - καταφύγιο για μέλισσες. Σε περιμένουμε!









More...

ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ: Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες

$
0
0
Σε πρόσφατες αναλύσεις μας σε καλλωπιστικά φυτά από την Ελλάδα και άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες, ανιχνεύθηκαν 6 από τα φυτοφάρμακα της Bayer που απειλούν τις μέλισσες. Καλούμε την εταιρεία να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες και να πρωτοπορήσει προωθώντας εναλλακτικές λύσεις, φιλικές προς το περιβάλλον. http://act.gp/1knWeu9 #savethebees




More...

Ολιγωρία του ΥΠΕΚΑ στην προστασία του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου

$
0
0
Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, λίγες μόνο μέρες προτού ξεκινήσει η φετινή περίοδος ωοτοκίας, καθώς ο κυπαρισσιακός κόλπος, η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, κινδυνεύει με ευθύνη του ΥΠΕΚΑ. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραπέμπεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή δεν έχει εξασφαλίσει επαρκώς την προστασία του απειλούμενου είδους στην περιοχή, οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν και πάλι ολιγωρία. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κινήσει από τον Οκτώβριο του 2012 σε βάρος της χώρας μας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της Οδηγίας 92/43 στην περιοχή Natura 2000 «Θίνες Κυπαρισσίας Νεοχώρι- Κυπαρισσία» (GR2550005). Η ολιγωρία που συνέχισαν να επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές, αφενός ως προς τη λήψη όλων των άμεσων ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία της περιοχής και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αφετέρου ως προς την δημιουργία ενός πλαισίου για την οριστική θεσμική θωράκιση και την ολοκληρωμένη διαχείριση της περιοχής, και ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου ωοτοκίας εντός του Μαΐου 2014, οδήγησε τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει τον Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι παραλείψεις των ελληνικών αρχών μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Ενώ κατά την περίοδο ωοτοκίας του 2013 παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα, τα οποία επανειλημμένως καταγγέλθηκαν στην πολιτική ηγεσία και τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, ουδέν μέτρο έχει ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση των οχλήσεων.
  • Ενώ έχει προκηρυχθεί έργο για τη θεσμική θωράκιση της περιοχής, η ανάθεση του έργου, που περιλαμβάνει την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και σχεδίου προεδρικού διατάγματος, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του έργου αναγνωρίζει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα αυτής της εργασίας, δίνοντας στον ανάδοχο που θα επιλεγεί την ασφυκτική προθεσμία δύο (2) μηνών προς ολοκλήρωση του έργου.
  • Πέρυσι, σε μία προσπάθεια να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας της περιοχής, το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε υπουργική απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε τμήμα του βιοτόπου (Υ.Α. 28353/23-5-2013). Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη συνέχιση ισχύος της αναστολής, μετά το πέρας ισχύος της.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν το ΥΠΕΚΑ προ των ευθυνών του και καλούν την πολιτική ηγεσία του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής.
Διάβασε την επιστολή εδώ.


Σημειώσεις προς συντάκτες:
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπέβαλαν στον Υπουργό, κ. Ιωάννη Μανιάτη, την με αρ. πρωτ. ΑΡΧΕΛΩΝ 27324 επιστολή τους (επισυναπτόμενη) με την οποία ζητούν την λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων, την άμεση προώθηση της Ε.Π.Μ. και σχεδίου Π.Δ/τος. και τη συνέχιση της ισχύουσας αναστολής.


More...

G7: Επενδύστε σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα!

$
0
0
Αυτήν την ώρα οι υπουργοί ενέργειας των μεγαλύτερων κρατών του πλανήτη αποφασίζουν στη Ρώμη για την ενέργεια και την ασφάλεια, υπό το φως των δραματικών εξελίξεων την Ουκρανία. Η Greenpeace βρίσκεται εκεί για να υπενθυμίσει ότι η μόνη πραγματική, βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για όλους είναι η αντικατάσταση των ακριβών και ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων με ασφαλείς, καθαρές και εγχώριες πηγές ενέργειας.
«Ζητάμε σήμερα από τους ηγέτες στη Ρώμη να κάνουν τα πρώτα βήματα για να σπάσουν την εξάρτησή μας από τη βρώμικη ενέργεια. Ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια ευθύνονται για το χάος στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ευθύνονται για γεωπολιτικές συγκρούσεις και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θέλει ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως αντίβαρο στην περιβαλλοντική και οικονομική κρίση. Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σπάσουν τα δεσμά με το βρώμικο λόμπι των ορυκτών καυσίμων και να ακούσουν τους πολίτες»,
ανέφερε η υπεύθυνη για την εκστρατεία ενέργειας της Διεθνούς Greenpeace StephanieBrancaforte.
Πρόσφατη Έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης έχουν χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από την ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια, επειδή το ενεργητικό τους αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα, η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ευνόησε εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εταιρίες, ιδιώτες και νοικοκυριά. Δεν αποτελεί έκπληξη που όλες οι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες όπως οι Shell, BP, EDF, Iberdrola, PGE, RWE, Eon, ENEL, Eni, Vattenfall, Iberdrola και CEZ, ασκούν τεράστιες πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να παραμείνουν δέσμιες των ορυκτών καυσίμων και εμποδίζουν τη μετάβαση σε μία πιο αποδοτική και καθαρή οικονομία.

Κατά συνέπεια, κάποιες κυβερνήσεις, όπως της Μεγάλη Βρετανίας και της Πολωνίας, βλέπουν ως λύση την αντικατάσταση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία με άλλα από Μέση Ανατολή, Καύκασο και ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο παρατείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από εισαγόμενες

More...

ΠΩΛΗΣΗ Σαλοπετα Berghaus Oktang L

$
0
0
Καινουργια,χωρις τις ετικετες,δεν εχει φορεθει ποτε, λογω λαθους μεγεθους. Το νουμερο ειναι Large και ειναι απο Gore-tex Pro shell. Με φερμουαρ στο πλαι και πληρες ανοιγμα. Αρχικη τιμη 230 ευρω. Πληροφοριες για το προιον εδω .http://store.berghaus.com/p/activity...ib-pant/420585
Πληροφοριες με ΠΜ.1376037777-74175300.jpg1376037778-18639800.jpg
Συνημένες Εικόνες

Τρία σε ένα

$
0
0
Η Ευρώπη, η Ουκρανία και οι Ευρωεκλογές
Λίγες μόλις ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος σαφείς προτάσεις ή ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη. Με δεδομένο ότι το εγχείρημα της «Ενωμένης Ευρώπης» επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας, θα περιμέναμε αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων για μία πραγματικά πιο ενωμένη Ευρώπη, με προτεραιότητα στους πολίτες (κυρίως στους αδύναμους), την υγεία, την κοινωνική πρόνοια και το περιβάλλον (μαζί με τον... διάττοντα αστέρα της ανταγωνιστικότητας). Μάταια. Οι όποιες συζητήσεις αφορούν κυρίως πολιτικούς και όχι πολιτικές. Όμως, το αποτέλεσμα της κάλπης θα προκύψει από

More...

Πληροφορίες για λαζόρεμα

$
0
0
Καλημέρα

Το Σ/Κ λέμε να πάμε με ένα φίλο γκιώνα από λαζόρεμα.
Δεν την έχω κάνει τη διαδρομή αλλά μου έχουν πει ότι είναι πολύ όμορφη, ιδιαίτερα τέτοια εποχή.
Ψάχνωντας πληροφορίες για τη διαδρομή διάβασα ότι υπάρχει μία στάνη με πολλά τσοπανόσκυλα τα οποία
είναι αρκετά επιθετικά.
Ελπίζω ότι ίσως να μην έχουν ανέβει ακόμη επειδή είναι σχετικά νωρίς, αλλά ξέρει κανείς κάτι παραπάνω?

Ευχαριστώ

ΕΠΕΙΓΟΝ! Κάτω τα χέρια από τις ακτές μας!

$
0
0
Την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας[1]» του Υπουργείου Οικονομικών απαιτούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μέσα από τη νέα ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές»[2]. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας όλων των πρωτοβουλιών κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά και χώρο ενημέρωσης των πολιτών. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν οι φωνές ενάντια στο σχέδιο που απειλεί να καταστρέψει την ακτογραμμή μας. Επιπλέον, οι οργανώσεις ζητούν από τους υποψήφιους δημάρχους να λάβουν αμέσως θέση ενάντια στο νομοσχέδιο και καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της παράκτιας ζώνης.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:

  1. Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες
  2. Απειλεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία
  3. Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα επαγγελματικής χρήσης στην παραλία, ανοίγοντας το δρόμο να χτιστούν και άλλα χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον
  4. Αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης.

Το μαζικό κύμα αντιδράσεων από πολλούς φορείς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κυρίως η συστράτευση χιλιάδων πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο[3], φαίνεται πως οδηγούν σε «πάγωμα» της διαδικασίας για μετά τις εκλογές. Το πάγωμα όμως δεν σημαίνει απόσυρση. Για αυτό το λόγο, η μάχη πρέπει να συνεχιστεί.
Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές», η οποία συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, προωθεί μήνυμα διαμαρτυρίας και αίτημα τοποθέτησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες αφού η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ακτών, αλλά και παρέχει επιπλέον βήματα για περαιτέρω κινητοποίηση[4].
Οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν στους πολίτες να ζητήσουν από τους δημάρχους (νυν και υποψήφιους)να πάρουν αμέσως θέση ενάντια στο νομοσχέδιο, να υποστηρίξουν την προστασία της παράκτιας ζώνης και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.


Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1]Δείτε το νομοσχέδιο εδώ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692
[2] Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: http://www.sos-aktes.gr
[3] Σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονική διαμαρτυρία εναντίον του νομοσχεδίου
[4] Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να κοινοποιήσουν στις οργανώσεις, τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο στο email: sosaktes@gmail.com


More...
Viewing all 459 articles
Browse latest View live