Quantcast
Channel: Oreibasia.gr - forum
Viewing all articles
Browse latest Browse all 459

Κ. Τσαυτάρη «τα κάνατε θάλασσα»!

$
0
0
Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των ψαριών και των ψαράδων μας, μετά την χθεσινή απογοητευτική κατάληξη του Συμβουλίου των Υπουργών Αλιείας της Ε.Ε., λίγο πριν την τελική απόφαση για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Στον πυρήνα αυτής της κακής στάσης βρέθηκε ο Έλληνας αρμόδιος Υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος στηρίζοντας τα συμφέροντα της καταστροφικής βιομηχανικής αλιείας, μπλόκαρε μία μοναδική ευκαιρία να ανατραπούν δεκαετίες υπεραλίευσης και να διασφαλιστεί η ζωή στις θάλασσές μας. Η Greenpeace τονίζει ότι η θέση του Έλληνα Υπουργού βάζει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κλάδου της αλιείας καταδικάζοντας το μέλλον χιλιάδων παράκτιων ψαράδων και των κοινοτήτων που εκπροσωπούν.
Η μαραθώνια συνεδρίαση είχε στόχο τη διαμόρφωση της θέσης των Υπουργών σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αλιευτικής νομοθεσίας, πριν προχωρήσουν στις τελικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έντονη αντίθεση στις φιλόδοξες προτάσεις του Κοινοβουλίου[1] ήρθε από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα[2] και το Βέλγιο. Οι χώρες αυτές αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020, τη μείωση του αλιευτικού στόλου σε βιώσιμα επίπεδα, την αυστηρή απαγόρευση της σπάταλης πρακτικής των απορρίψεων των ανεπιθύμητων αλιευμάτων και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών όπως είναι η παράκτια αλιεία.
«Τώρα εξηγείται η ύποπτη σιωπή του κ. Τσαυτάρη για τη θέση που θα κρατούσε[3] αφού απέδειξε εχτές, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι αρνείται να προστατεύσει τα συμφέροντα των χιλιάδων παράκτιων ψαράδων που αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου του», δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, υπεύθυνη για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Αντιθέτως, τάσσεται για ακόμα μία φορά υπέρ της καταστροφικής αλιευτικής βιομηχανίας. Καλείται τώρα να εξηγήσει στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες ψαράδες με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το επάγγελμά τους και την οικονομική επιβίωσή τους»,
συμπλήρωσε η Λάζου Dean.
Μέχρι στιγμής, ο υπουργός δεν έχει δημοσιεύσει τη στάση που κράτησε στο χθεσινό Συμβούλιο και δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο συντάχθηκε με τα μεγάλα αλιευτικά κράτη όπως την Ισπανία και τη Γαλλία στηρίζοντας τα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας, όταν την ίδια ώρα στη χώρα του δεκάδες χιλιάδες παράκτιοι αλιείς βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας.
Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Υπουργών Αλιείας. Από τη μία πλευρά, η προοδευτική στάση των Ευρωβουλευτών και από την άλλη η διστακτική στάση ορισμένων χωρών οι οποίες αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις. Το Κοινοβούλιο τώρα, πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Εάν οι Υπουργοί συνεχίσουν να είναι απρόθυμοι στο συμβιβασμό, τότε απειλούν σοβαρά την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Η Greenpeace στηρίζει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και καλεί τον Έλληνα Υπουργό Αλιείας, κ. Αθ. Τσαυτάρη να προχωρήσει άμεσα στα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θαλασσών:

  • Να υποστηρίξει τις προτάσεις των Ευρωβουλευτών για μία ριζική μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
  • Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες, ως το πρώτο βήμα ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής αλιείας[4] και των παράκτιων ψαράδων[5].


Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Δείτε τη σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου εδώ:
http://www.greenpeace.org/greece/el/...oforia-evropi/
[2] Από τις πρώτες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, η Ελλάδα φαίνεται να έφερε αντιρρήσεις σε σημαντικά μέτρα για τη βιωσιμότητα της αλιείας. Κάποια από αυτά είναι:
α) αρνήθηκε το στόχο να τερματιστεί η υπεραλίευση έως το 2015 για να αποκατασταθούν οι ιχθυοπληθυσμοί έως το 2020,
β) αρνήθηκε την υποβολή μηδενικών απορρίψεων ζητώντας ένα ελάχιστο ποσοστό επιτρεπόμενων απορρίψεων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα μεγάλα σκάφη να συνεχίσουν την καταστροφική τους δραστηριότητα
γ) αρνήθηκε την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να δίνεται πρόσβαση σε αλιευτικά πεδία και αλιεύματα κατά προτεραιότητα στους μικρούς παράκτιους ψαράδες που χρησιμοποιούν βιώσιμες πρακτικές
δ) αρνήθηκε την πρόταση να σταματούν οι επιδοτήσεις στα κράτη μέλη που δεν στέλνουν επαρκή δεδομένα για την εθνική τους αλιεία. Αυτό βέβαια δεν είναι έκπληξη αφού η Ελλάδα έχει ιστορικά αποτύχει να στείλει επαρκή για την αλιεία δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ο κ. Τσαυτάρης δεν δείχνει πρόθυμος να το αλλάξει αυτό.
[3] Δείτε την επιστολή της Greenpeace προς τον κ. Τσαυτάρη και την απάντησή του
http://www.greenpeace.org/greece/el/...pros-tsaftari/
http://www.greenpeace.org/greece/el/...isi-tsaftaris/
[4] Δείτε τη έκθεση «Βόρειες Κυκλάδες- θαλάσσιο καταφύγιο ζωής» εδώ:
http://www.greenpeace.org/greece/el/...serves-report/
[5] Δείτε την περιοδεία της Greenpeace με το Arctic Sunrise και την ευρωπαϊκή συμμαχία των παράκτιων ψαράδωνπου αγωνίζονται για την επιβίωσή τους εδώ: https://myboat.gp/gr/


More...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 459

Trending Articles