Quantcast
Channel: Oreibasia.gr - forum
Viewing all articles
Browse latest Browse all 459

Χειμερινή ανάβαση στον Όλυμπο πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του Ορειβατικού Ομίλου Πύλ

$
0
0
Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου τα μέλη του ΟΠΟΠ οργάνωσαν ανάβαση στον Όλυμπο, στην οποία συμμετείχαν ορειβάτες από όλη την Ελλάδα όπως από Τρίκαλα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Άρτα, Χαλκίδα και Αθήνα (συνολικά 18 ορειβάτες). Η συνάντηση όλων των ορειβατών έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Λιτόχωρο (7:00) και η ανάβαση ξεκίνησε από την τοποθεσία Γκορτζία στα 1150 μέτρα στις 8:00. Η διαδρομή - ανάβαση περνά από τις περιοχές Μπάρμπα, Κόκα , Πετρόστρουγκα, Σκούρα Λαιμός και καταλήγει στο Οροπέδιο των Μουσών. Μέχρι το μέσω της διαδρομής (Πετρόστρουγκα) η ομάδα κινήθηκε πολύ γρήγορα αφού το χιόνι δεν ήταν πολύ και είχαν προηγηθεί άλλες ομάδες ορειβατών μέχρι εκεί. Στην Πετρόστρουγκα 1950 μ. ένα νέο καταφύγιο έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί από πέρυσι και είναι ανοιχτό και τους χειμερινούς μήνες βοηθώντας πολύ την ανάβαση των ορειβατών μέχρι το οροπέδιο, αλλά και σαν καταφύγιο έκτακτης ανάγκης.

Ανεβαίνοντας ψηλότερα το χιόνι ήταν πολύ και ο ρυθμός μειώθηκε. Φτάνοντας στην κορυφή Σκούρτα 2485μ η διαδρομή γίνονταν ποιο απότομη και το χιόνι ήταν παγωμένο, έτσι αναγκάστηκε η ομάδα να χρησιμοποιήσει ειδικό εξοπλισμό (κραμπον και πιολέ) για να μπορέσει να περάσει με ασφάλεια το λαιμό και το πέρασμα το Γιώσου. Μετά από 8 ώρες προσπάθειας και μέσα από δύσκολες συνθήκες (βροχή χαμηλά, χιόνι και αέρα ψηλά) όλοι έφτασαν ασφαλείς στο Οροπέδιο των Μουσών όπου βρίσκεται το καταφύγιο Χρήστος Κάκαλος στα 2648 μέτρα.
Στις 5:00 τα ξημερώματα της Κυριακής μέσα στο σκοτάδι η ορειβάτες άρχισαν να ετοιμάζονται για την τελική προσπάθεια ανάβασης στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και της Ελλάδας τον Μύτικα 2917μ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και το χιόνι αρκετά παγωμένο και σταθερό για να μπορέσουν να συνεχίσουν προς την κορυφή. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν να κατέβουν αρχικά στην γούρνα κάτω από το Στεφάνι για ασφάλεια από χιονοστιβάδες και ακολουθώντας την ράχη στη γωνία του Στεφανιού να κάνουν τραβέρσα μέχρι το λούκι του Μύτικα.

Μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες οι περισσότεροι ορειβάτες βρέθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου. Η ανάβαση αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη, αφού η κλίση της πλαγιάς στο λούκι είναι στις 45 μοίρες, ωστόσο όλοι όσοι προσπάθησαν έφτασαν στην κορυφή. Μια μικρότερη ομάδα δοκίμασε να αναρριχηθεί στο Μύτικα από μια δυσκολότερη διαδρομή το Πέρασμα του Νάτση αλλά φτάνοντας κοντά στην κορυφή, δεν άντεξαν το κρύο από την πλευρά των Καζανιών και υποχώρησαν με ραπέλ προς το λούκι του Μύτικα, από όπου συνέχισαν την ανάβαση μέχρι την κορυφή. Στις 12 το μεσημέρι όλοι επέστρεψαν ασφαλείς στο καταφύγιο και πήραν το δρόμο της επιστροφής. Η κατάβαση έγινε σε λιγότερο από 4 ώρες μέχρι την Γκορτζία το σημείο αφετηρίας.
Σημείωση:
Το έτος 2013 ολοκληρώνει τον πρώτο αιώνα παρουσίας των ανθρώπων στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Αυτή η περίοδος φαντάζει απειροελάχιστη μπροστά στη γεωλογική ιστορία της Ολύμπιας γης αλλά έχει πολύ μεγάλο ειδικό βάρος όσον αφορά την εξέλιξη της ορειβατικής, χιονοδρομικής και αναρριχητικής ιστορίας του Ολύμπου και της Ελλάδας γενικότερα.

Άσχετα με το πόσο μικρή σε χρόνο και μέγεθος είναι η ταύτιση της ανθρώπινης παρουσίας με το Ολύμπιο περιβάλλον, είναι πλέον βέβαιο ότι όταν το πρωινό της 2ης Αυγούστου του 1913, οι Χρήστος Κάκκαλος, Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy περνούσαν το εκτεθειμένο διάσελο λίγα μέτρα πριν από το ψηλότερο σημείο της Ελλάδας, δεν μπορούσαν να φανταστούν τις συνέπειες και τον αντίκτυπο του γενναίου εγχειρήματος τους στις γενιές που ακολούθησαν.

Για τον ΟΠΟΠ
Νίκος Κρούπης

http://www.opopilis.gr/index.php/art...BB%CE%B7%CF%82

Viewing all articles
Browse latest Browse all 459

Trending Articles